Wie ben ik?

Kathelijne, een bevlogen harpdocent! De liefste juf!

Mijn naam is Kathelijne Schelfhout (1967) en ik geef harplessen aan jong en oud, op harpen van klein tot groot.


Dat doe ik al vanaf het moment dat ik aan mijn conservatoriumopleiding begon. Ik was 17 en kreeg een eerste leerling die thuis geen harp had, maar oefende op de tralies van de caviakooi.

seminar


Het is altijd mijn missie geweest: harp is zo mooi en ik wil het iedereen dolgraag leren. Ik ervaar het ook nog steeds, na zo’n 35 jaar honderden mensen les te hebben gegeven, als een magisch proces.Van niks kunnen naar de eerste aarzelende stappen naar muziek maken, voor mij bestaat er niets mooiers. Ik geniet van iedere getokkelde snaar.
Ik ben dus een harpjuf die blij wordt van alles wat nog niet lukt, want daar kan ik iets mee.

Mijn inspiratie en motivatie haal ik uit verschillende kunst, ik houd van Mondriaan en Rietveld, ik houd van Kirchner, ik lees graag Toon Tellegen, ik ben gek op oude meisjesboeken en ik ben een groot liefhebber van ballet. Ik volg zelf ook nog wekelijks een klassieke balletles.

kleine-harp-kathelijne

Ik begon zelf met harp spelen bij Liedewei Spruit en deed mijn vakstudie harp  bij Masumi Nagasawa en Phia Berghout. Via staatsexamen behaalde ik mijn lesbevoegdheid (Docerend Musicus) in 1992.
Daarnaast studeerde ik ook muziektherapie (Mikojel Amersfoort 1994) en leerkracht basisonderwijs (Pabo Stenden Groningen 2012).
Al jong was ik een echte harppionier. Vanaf mijn 18e organiseerde ik harpweekends voor harpspelende kinderen uit het hele land. Samen spelen vond ik toen al belangrijk. Je bent niet de enige die harp speelt. Daarnaast wilde ik de kinderen in aanraking laten komen met zoveel mogelijk soorten harpmuziek. Van gewoon klassiek tot pop, folk en Zuid-Amerikaans. 
Ik organiseerde ook een groots Concert voor 100 Harpen in Deventer. Hiervoor zette ik componisten aan het werk. Veel van de deelnemende harpisten zijn daarna een conservatorium opleiding gaan volgen. Gelukkig zijn er nu genoeg nieuwe harppioniers die nieuwe wegen voor de harp vinden.

Ik heb een aardig cv opgebouwd met vele concerten, waaronder met Paul de Leeuw, Chantal Janzen. Ik heb veel gespeeld in studentenorkesten, en in kleine vormen van kamermuziek en bij concerten met koren. Ook heb ik mooie verstilde performances gegeven rondom rouw, zoals bij een seminar voor jonge weduwes, bij een nabestaanden groep en het Depressiegala. Ook speel ik weleens bij yoga-sessies.
Naast dat ik soms een niet te stoppen podiumdrang heb, omdat ik mijn muziek zo graag wil delen met anderen, ben ik het  meest in mijn element als harpjuf.

Ik heb altijd een goed en persoonlijk contact met de leerling. Ik voel haarscherp aan wat de leerling nodig heeft om mooi harp te kunnen leren spelen. Ik gebruik dan ook niet voor iedere leerling dezelfde lesboeken, alles wordt aangepast op wat de leerling wil en aanspreekt.

Meestal wordt een seizoen afgesloten met een feestelijk leerlingenconcert. Vaak is er ook een gezamenlijk uitje naar een harpconcert in de buurt.

In de lastige Coronatijd was dat natuurlijk niet mogelijk. Wel hebben we toen een leuk online project gerealiseerd:

De harplessen bij mij zorgen dus voor: op ontspannen manier mooie muziek leren maken, veel gezelligheid en vaak ook goede stap in emotionele ontwikkeling.

img_2702